9. apríla 2024,
9 minutes read

Dôležité festivaly na Srí Lanke, ktoré sa oplatí zažiť

Srí Lanka je ostrov s bohatou a rozmanitou kultúrou. Táto kultúra sa odráža aj v mnohých významných festivaloch, ktoré sa konajú počas celého roka. Tieto festivaly sú príležitosťou pre miestnych obyvateľov osláviť svoje tradície a náboženstvo a tiež pre turistov, aby sa dozvedeli viac o srílanskej kultúre.

V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najdôležitejších festivalov na Srí Lanke. Dozvieme sa o ich histórii, význame a o tom, čo na nich môžete zažiť.

Vesak Poya:

Vesak Poya je jedným z najdôležitejších budhistických festivalov na Srí Lanke, ktorý sa slávi na celom ostrove. Tento festival, známy aj pod názvom Vesak, pripomína tri kľúčové udalosti v živote Budhu: jeho narodenie, dosiahnutie osvietenia a smrť.
Počas týchto dní sa budhisti zhromažďujú v chrámoch na spoločné modlitby, meditácie a uctievanie Budhu. Ich oblečenie je často v jasných farbách, ktoré symbolizujú radosť a nový začiatok.

Jednou z najdôležitejších tradícií, ktoré sa konajú počas Vesak Poya, je očistný akt nazývaný „Bath Dansal“. Ľudia pripravujú jedlo a nápoje, ktoré potom bezplatne rozdávajú ostatným. Je to akt súcitu a delenia sa s ostatnými ľuďmi.

Vesak Poya prináša nielen duchovné posolstvo, ale podporuje aj jednotu a harmóniu medzi ľuďmi rôznych náboženstiev na Srí Lanke. Tento sviatok je príležitosťou, aby sa všetci ľudia stretli v spoločnom vyjadrení lásky a úcty.

Sinhalský a tamilský nový rok: koniec žatvy a začiatok nového roka

V srílanskom kalendári je Sinhalský a tamilský nový rok najdôležitejším sviatkom po Vesak Poya. Oslavuje sa začiatkom apríla na privítanie novej poľnohospodárskej sezóny a začiatku zberu úrody. Je to čas osláv a radosti, keď sa ľudia zo svojich rodín a s priateľmi stretávajú a trávia spolu čas.

Medzi dôležité časti tohto sviatku patrí tradičné znášanie korytnačích vajec. Táto tradícia sa spája s poľnohospodárstvom a symbolizuje hojnosť a plodnosť v nadchádzajúcom roku. Verí sa, že kladenie vajec do piesku prinesie šťastie a ochranu pre budúcu úrodu.

Sinhalský a tamilský nový rok: koniec žatvy a začiatok nového roka

V srílanskom kalendári je Sinhalský a tamilský nový rok najdôležitejším sviatkom po Vesak Poya. Oslavuje sa začiatkom apríla na privítanie novej poľnohospodárskej sezóny a začiatku zberu úrody. Je to čas osláv a radosti, keď sa ľudia zo svojich rodín a s priateľmi stretávajú a trávia spolu čas.

Medzi dôležité časti tohto sviatku patrí tradičné znášanie korytnačích vajec. Táto tradícia sa spája s poľnohospodárstvom a symbolizuje hojnosť a plodnosť v nadchádzajúcom roku. Verí sa, že kladenie vajec do piesku prinesie šťastie a ochranu pre budúcu úrodu.

Táto jedinečná tradícia je dôležitou súčasťou kultúrneho dedičstva Srí Lanky a priťahuje domácich aj zahraničných turistov. Každoročne sa konajú oslavy v mestách a dedinách po celej krajine, kde sa konajú rôzne zábavné podujatia a tradičné obrady.

Kandy Esala Perahera:

Kandy Esala Perahera je jedným z najvýznamnejších festivalov na Srí Lanke a zároveň predstavuje jedinečnú príležitosť pre návštevníkov spoznať bohatú kultúrnu tradíciu ostrova. Tento tradičný budhistický festival sa každoročne koná v meste Kandy počas júla a augusta a trvá až desať dní.
Esala Perahera je známa svojou veľkoleposťou a rozmanitosťou, ktorú ponúka. Hlavnou udalosťou festivalu je sprievod slonov, tanečníkov a hudobníkov, ktorý defiluje ulicami mesta. Na trase sprievodu sa zhromažďujú tisíce ľudí, aby obdivovali úžasné kostýmy, tradičné tance, bubny a iné hudobné nástroje, ktoré sú súčasťou sprievodu.

Festival má hlboké náboženské korene a oslavuje život a učenie Budhu. Je to tiež príležitosť pre miestnych obyvateľov vyjadriť svoju oddanosť viere a modliť sa za šťastie a zdravie. Počas Esala Perahera sa predvádzajú aj historické príbehy a legendy, ktoré sú dôležitou súčasťou srílanskej kultúry.

Tento festival je jedinečnou príležitosťou pre turistov, ktorí chcú spoznať bohatú kultúru a tradície Srí Lanky. Kandy Esala Perahera ponúka nezabudnuteľný zážitok pre všetkých, ktorí sa ho zúčastnia.

Duruthu Perahera: Budhova prvá návšteva na Srí Lanke

V srílanskom kalendári je mesiac Duruthu výnimočným obdobím, pretože sa spája s významnou udalosťou – návštevou Budhu, zakladateľa budhistického náboženstva na Srí Lanke. Táto udalosť sa každoročne oslavuje v rámci Duruthu Perahera, jedného z najdôležitejších kultúrnych festivalov na ostrove.

Duruthu Perahera je slávnostný sprievod, ktorý sa koná v meste Kandy, hlavnom budhistickom centre Srí Lanky. Sprievod plný ozdobených slonov, farebných kostýmov a tradičných tanečníkov prechádza ulicami mesta za zvuku bubnov a tradičných hudobných nástrojov. Slony sú veľmi dôležitou súčasťou festivalu a symbolizujú silu a šťastie.

Duruthu Perahera je nielen kultúrny festival, ale aj náboženská udalosť, počas ktorej veriaci prinášajú modlitby a obety v chrámoch. Festival trvá niekoľko dní a vrcholí veľkolepým ohňostrojom, ktorý symbolizuje odstránenie temnoty a začiatok nového života.

Duruthu Perahera je preto jedinečnou príležitosťou spoznať srílanskú kultúru a tradície. Pripojte sa k oslavám, či už ste návštevníkom Srí Lanky, alebo sa len zaujímate o bohatú históriu a duchovné dedičstvo ostrova.

Deepavali:

Deepavali, známy aj ako Diwali, je jedným z najdôležitejších hinduistických sviatkov v Indii a na celom svete. Oslavuje sa koncom októbra a začiatkom novembra a trvá päť dní. Deepavali je festival, ktorý prináša radosť, osvetlenie a víťazstvo dobra nad zlom.
Počas Deepavali sú domy a ulice vyzdobené tisíckami lampiónov a sviečok, aby privítali boha Rámu a jeho manželku Sítu. Legendy hovoria, že Ráma sa po víťazstve nad démonom Ravanou vrátil do svojho kráľovstva a obyvatelia oslavovali jeho návrat osvetlením celého mesta.

Na Deepavali sa pripravujú aj chutné jedlá, ako sú sladkosti a tradičné indické špeciality. Rodiny sa spoločne obliekajú do sviatočných odevov a navštevujú chrámy, aby sa modlili a vyjadrili svoju vďačnosť bohom. Je to príležitosť na stretnutie s priateľmi a rodinou, darovanie darčekov a vzájomné oslavy.

Oslava víťazstva dobra nad zlom

Deepavali symbolizuje víťazstvo dobra nad zlom a svetla nad temnotou. Počas Deepavali ľudia zapaľujú ohne a sviečky, aby odstránili temnotu a vytvorili svetlo a pozitívnu energiu vo vnútri i navonok. Tento sviatok je tiež príležitosťou na nový začiatok, nájdenie vnútorného pokoja a šťastia.

Deepavali je tiež čas, keď sa konajú rôzne kultúrne predstavenia, tance a ohňostroje. Je to slávnostná a radostná udalosť, ktorá spája ľudí a oslavuje ducha spolupatričnosti a lásky.

Neváhajte a vycestujte na Srí Lanku a oslávte Deepavali s rodinou a priateľmi, zapáľte sviečky, šírte lásku a radosť a oslávte víťazstvo dobra nad zlom.

Dni Poya: náboženský deň budhistov

Počas dní Poya si budhisti pripomínajú dôležité udalosti zo života Budhu. Tieto náboženské sviatky sú spojené s meditáciami a obliekaním sa do jasných farieb, ktoré symbolizujú čistotu a pokoj. Jedným z dôležitých rituálov počas Dní Poja je meditácia, ktorá budhistom pomáha dosiahnuť vnútorný pokoj a osvietenie.

Meditácie sa môžu líšiť – niektorí budhisti meditujú v sede alebo v ľahu, iní praktizujú meditáciu v chôdzi. Bez ohľadu na konkrétnu techniku je zámerom sústrediť sa na prítomný okamih a objaviť v sebe hlbokú harmóniu a pokoj.

Povznášajúca atmosféra a oddané praktiky počas dní Poya prinášajú budhistickej komunite pocit pokoja a zmysluplnosti. Je to čas, keď sa môžeme oddávať meditácii a skúmať hlbšie zákutia nášho vnútorného sveta. Dni Poja sú hlboko obohacujúcim zážitkom pre každého budhistu, ktorý hľadá duchovné obohatenie a rovnováhu.

Navam Perahera: Oslava Budhovho učenia

Tradičné sprievody a ohňostroje

V srílanskom kalendári sa blíži ďalší významný sviatok – Navam Perahera. Tento festival sa koná každý rok vo februári alebo v marci a oslavuje sa na pamiatku odovzdávania Budhovho duchovného učenia jeho nasledovníkom. Je to jedna z najočakávanejších udalostí v Kolombe, kde sa konajú tradičné procesie zahalené do veľkolepých farieb a vzrušujúce ohňostroje.

Navam Perahera predstavuje záverečný festival sezóny perahera na Srí Lanke. Sprievody sú plné hudobných nástrojov, tanca a kostýmov, ktoré oživujú historické momenty z Budhovho učenia. Ulice sú plné ľudí, ktorí prichádzajú zo širokého okolia, aby sa zúčastnili na tomto významnom náboženskom a kultúrnom festivale.

Počas Navam Perahera sa ulice Srí Lanky premenia na živé divadlo. Replika svätyne s Buddhovými relikviami sa tradične nesie na ozdobnom slonovi. Nasleduje ohňostroj a svetelné fakle, ktoré vytvárajú magickú atmosféru. Pozdĺž cesty sú rozmiestnené stánky s tradičným jedlom, suvenírmi a ďalšími atrakciami.

Navam Perahera je takýmto vrcholom budhistického kalendára na Srí Lanke. Je to nielen náboženská udalosť, ale aj príležitosť, pri ktorej sa stretávajú miestne komunity a návštevníci a spoločne oslavujú. Je to čas, keď sa Srí Lanka ponorí do farebného a vzrušujúceho sveta a oslavuje živé Buddhovo učenie.

FAQ

Vesak Pája: Čo presne oslavujeme?

Vesak Pája je budhistický sviatok, ktorý oslavuje narodenie, osvietenie a smrť Gautamu Buddhu.

Ako sa oslavuje v sinhálčine a tamilčine?

Sinhálsky a tamilský nový rok sa oslavuje ako koniec žatvy a začiatok nového roka. Počas tohto sviatku sa ľudia obliekajú do tradičných odevov, pripravujú tradičné jedlá a vykonávajú rôzne rituály.

Ako prebieha festival Kandy Esala Perahera?

Kandy Esala Perahera je najväčší a najpestrejší festival na Srí Lanke. Počas tohto festivalu sa na uliciach tancuje tradičný tanec a hrá hudba a koná sa sprievod s posvätným Budhovým zubom.

Čo je Duruthu Perahera?

Duruthu Perahera je kultúrny festival na Srí Lanke, ktorým sa oslavuje prvá návšteva Budhu na ostrove. Súčasťou festivalu je sprievod slonov a rôzne kultúrne aktivity.

Čo oslavujeme počas festivalu Deepavali?

Deepavali je hinduistický festival svetla, ktorý oslavuje víťazstvo dobra nad zlom. Počas festivalu sa zapaľujú lampy a vykonávajú sa rôzne rituály.

Čo sú dni Poya?

Dni Poya sú náboženské dni budhistov na Srí Lanke. Počas týchto dní sa často praktizuje meditácia a ľudia nosia svetlé farby.

Ako sa oslavuje sviatok Navam Perahera?

Navam Perahera je oslavou Buddhovho učenia a prebieha formou tradičných sprievodov a ohňostrojov. Tento festival je jedným z najdôležitejších na Srí Lanke.

Blog

Blog o Srí Lance, magickém ostrově pro všechny, kdo milují přírodu, dobrodružství a pozitivně nastavené lidi.

Sleeping elephant beach resort

Rezervujte si kúsok raja už dnes

Príďte a objavte čaro Sleeping Elephant Beach Resort, kde luxus, pohodlie a príroda tvoria dokonalú harmóniu. Staneme sa súčasťou vašich nezabudnuteľných zážitkov. Tešíme sa na vás.

Rezervácia

Nájdite nás na mape

Vašu oázu pokoja a luxusu nájdete na tomto mieste.

Zobraziť viac

Potrebujete poradiť?

Môžete sa na nás v pokoji obrátiť s akoukoľvek otázkou ohľadom ubytovania, aktivít alebo služieb. Vždy vám radi odpovieme.

Formulár